You are currently viewing Ghid pentru alegerea unei parole

Ghid pentru alegerea unei parole

Fie că este vorba despre un simplu blog sau site de ştiri, de contul personal de e-mail sau de datele de autentificare în contul de internet banking, crearea unui cont aduce cu sine necesitatea de a utiliza o parolă.

Foarte mulţi utilizatori tratează cu superficialitate crearea unei parole puternice, fie pentru că pur şi simplu nu realizează pericolele la care se expun, fie deoarece consideră că vor uita parola dacă aceasta este prea complexă.

De aceea, nu este o surpriză că parolele de tipul 123456 sunt printre cele mai utilizate în prezent.

Din păcate, acest comportament are dezavantaje majore, întrucât conturile respective pot fi compromise cu uşurinţă.
Dacă alegi o parolă cu un puternic caracter personal (cum ar fi numele prietenei tale sau data naşterii), aceasta poate fi ghicită foarte uşor de toate persoanele din anturajul tău care cunosc aceste informaţii.

Dacă alegi o parolă cu un cuvânt obişnuit, aceasta poate fi de asemenea spartă cu uşurinţă cu ajutorul unui software care caută fiecare cuvânt din dicţionar.

În plus, chiar dacă utilizezi o parolă aparent complexă, din câteva litere care nu formează un cuvânt obişnuit, aceasta poate fi spartă prin metoda bruce-force, care presupune încercarea tuturor combinaţiilor posibile de litere, cifre sau simboluri.

Nu în ultimul rând, dacă un hacker sparge baza de date a unui site şi obţine lista de conturi, el poate accesa ulterior şi contul pe care l-ai creat pe un alt site, dar pe care ai folosit aceeaşi combinaţie de username şi parola. Concluzia? Trebuie să foloseşti o parolă unică pentru fiecare cont în parte.

Nu vom intra aici în detalii specifice privind modul în care parolele pot fi sparte, pentru că nu acesta este subiectul acestui ghid. În schimb, îţi com prezenta modul în care poţi alege o parolă unică pentru fiecare cont care să fie (aproape) imposibil de spart. Iar cel mai bun mod de a-ţi prezenta acest ghid este să utilizăm un exemplu concret.

Ce caractere trebuie să includă o parolă inteligentă?

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l înţelegi atunci când alegi o parolă este că aceasta trebuie să includă cel puţin un element din fiecare tip de caracter care există pe tastatură.

Cu alte cuvinte, parola trebuie să includă cel puţin o literă mică, o literă mare, o cifră şi un simbol.

Câte caractere trebuie să aibă o parolă inteligentă?

Mărimea contează, cel puţin atunci când vine vorba despre parole. Aşa cum ţi-am explicat mai sus, este important să alegi o parolă cât mai lungă. O parolă din trei caractere poate fi spartă în mai puţin de o secundă cu un software specializat, însă pentru una alcătuită din 10-14 caractere poţi avea nevoie şi de mai bine de un an pentru a o identifica, în special dacă foloseşti şi caractere speciale.

Cum aleg o parolă lungă şi complexă, dar uşor de reţinut?

Sunt sigur că te-ai speriat când ai citit că îţi propun alegerea unei parole din 10 caractere alcătuită din litere, cifre şi simboluri şi probabil eşti convins că nu vei putea reţine niciodată o parolă atât de lungă.

Există însă o metodă simplă prin care poţi compune o parolă complexă pe care să o reţii uşor. Trebuie doar să respecţi paşii următori:

  • foloseşte ca suport o frază alcătuită din 10-14 cuvinte care ţi-a plăcut foarte mult, cum ar fi un citat celebru

De exemplu, mie îmi place foarte mult o declaraţie simplă făcută de Ayrton Senna, triplul campion mondial de Formula 1 care a murit într-un tragic accident în 1994. Într-un interviu, brazilianul a spus aşa: “I have no idols. I admire work, dedication and competence”, ceea ce înseamnă “Nu am niciun idol. Admir munca, dedicaţia şi competenţa”.

Pentru a utiliza acest citat (versiunea în limba română) în parola pe care vrei s-o alegi, trebuie doar să selectezi prima literă din fiecare cuvânt. Astfel, prima formă a parolei este:naniamdsc.

  • alege literele care să fie scrise cu majusculă

Pentru cazul nostru, alegerea logică este a-ul care provine din Admir, pentru că oricum se scrie cu literă mare în citat, astfel că va fi uşor de reţinut. De aceea, a doua formă a parolei devine:naniAmdsc.

  • alege cifra sau cifrele care să îmbunătăţească parola

Aparent, alegerea unei cifre reprezentative pentru parola pe care o construim este dificilă. În practică, este foarte simplu: ce spui de combinaţia 94, care simbolizează anul în care a murit Senna? Cel mai simplu este să punem grupul de cifre 94 înainte de A-ul din parola iniţială, astfel că a treia formă a parolei devine:nani94Amdsc.

  • adaugă un caracter special în parolă

Poţi alege orice caracter special de pe tastatură, iar pentru acest exemplu vom miza pe $, cu care vom înlocui caracterul s din parolă. În acest fel, a patra şi ultima formă a parolei devine:nani94Amd$c.

În numai patru paşi simpli, am obţinut o parolă alcătuită din 11 caractere care include litere mici, litere mari, cifre şi simboluri. Ştiu că acum ţi se pare greu de memorat, dar te vei obişnui rapid: dacă ştii citatul, vei cunoaşte şi parola, mai ales că grupul de cifre 94 este aşezat între cele două propoziţii ale citatului, A-ul este cu literă mare pentru că orice propoziţie începe cu literă mare, iar $ înlocuieşte s-ul.

Cum alegi o parolă unică pentru fiecare cont?

Acum ai o parolă inteligentă, însă sper că ai reţinut că trebuie să foloseşti o parolă unică pentru fiecare cont. Evident, nu trebuie să alegi câte o parolă diferită după algoritmul de mai sus pentru fiecare cont în parte, pentru că ar deveni practic imposibil să le reţii pe toate.

Mult mai simplu este să foloseşti parola tocmai creată ca bază de plecare pentru celelalte parole, iar pentru fiecare site în parte să adaugi ceva specific.De exemplu, poţi alege să foloseşti prima literă din numele site-ului ca prim caracter al parolei şi, respectiv, ultima literă din numele site-ului ca ultim caracter al parolei.

Concluzii

Alegerea unei parole unice pentru fiecare site care să fie uşor de reţinut şi greu de spart nu este deloc atât de dificilă precum pare la prima vedere.

Aşa cum ţi-am arătat în acest articol, utilizarea unor artificii banale precum un citat celebru pe care îl ştii pe de rost şi a literelor cu care începe şi se termină numele unui site sunt suficiente pentru a crea o parolă puternică.

Sigur, la început va fi poate destul de dificil să reţii parola unică, însă pentru securitatea datelor personale este foarte important să alegi parole cât mai lungi şi mai dificil de învins de hackeri.

În plus, este doar o chestiune de timp până când te vei obişnui, iar la un moment dat vei reţine parola integral, fără să te mai gândeşti la citatul de la care ai plecat iniţial.

PS: Nu recomandăm utilizarea parolei pe care am exemplificat-o în acest ghid din simplul motiv că aceasta poate fi aflată de orice cititor al articolului.

Lasă un răspuns